Historik

Av Mi Möller.

Slojd.nu startas och Slöjdlexikon blir till:

Inger Möller Degerfält berättar:

”Under mina 10 år som slöjdlärare på Örtagårdskolan på Rosengård i Malmö använde jag ofta videokameran som pedagogiskt hjälpmedel i slöjdundervisningen.
Det är svårt att visa små pilliga moment för flera elever samtidigt så jag direktsände mina händer till en 33 tums TV.

1992 gjorde jag även en videofilm till Pedagogiska centralen som heter Sy med symaskin. Den visar hur maskinen fungerar, hur tråden ska träs, sömmar ställas in och slutligen hur man får symaskinen att sy på rätt ställe. Filmen fungerar utmärkt pedagogiskt sett, även språksvaga elever förstår direkt och eleverna slipper trängas runt en visningsmaskin, de ser alla bra på TVn.
Men videofilmer är ohanterliga, det är svårt att hitta rätt sekvens m.m.

När jag under våren 1997 fick reda på att det gick att digitalisera video och programmera ihop filmerna i ett klickvänligt dataprogram blev jag eld och lågor. KK-stiftelsen beviljade ett projektstöd, och hösten 1998 började jag att producera multimedia på heltid efter att ha läst multimedia på Tekniska högskolan i Helsingborg.

Min ursprungliga intention var att göra en CD med alla textila tekniker men ganska snart insåg jag att så stora CD-skivor finns inte. Den första delen i det textila handarbetslexikon som växte fram blev klar i november 1999 och heter @tt virka. Andra delen blev klar i maj 2001 och heter @tt sticka. Tredje delen som heter @tt brodera blev klar september 2003.”

2004 fick Inger kontakt med LäraNära AB, en plattform för utbildning via nätet, som passade hennes visioner. Med hjälp av LäraNära författarverktyg kunde hon göra ett enda stort lexikon, med obegränsat antal tekniker presenterade. Problemet med CD-skivornas begränsade utrymme var löst.

Det var ett stort arbete att göra om de tidigare programmen till den nya plattformen, men väl där har de kunnat växa och få sällskap av flera olika tekniker. Numera finns elva kurser: Brodera, Färg, Knopar och flätningar, Kvilta, Smycken, Sy, Sticka, Tova, Virka, Smått & Blandat, Textila Material och Slöjd i världen.

Från början fick kunderna ladda ner Slöjdlexikon en gång om året, varje gång påfyllt med nya kurser. Då fanns ingen onlineversion som nu. De lärare som hade en sal med dator i kunde vara glada och abonnemangen var utformade för det: möjlighet att ladda ner Slöjdlexikon till tre datorer. Två i salen och en hemma. Att man skulle kunna titta igenom Slöjdlexikon och förbereda sig hemma var en självklarhet då precis som nu.

Allt utvecklas och efterhand kunde vi gå över till online-versionen. Sen exploderade det: fler och fler skolor har satsat på en-till-en-datorer eller klassuppsättningar med surfplattor. Nu finns abonnemang som tillåter 32 användare online samtidigt, till stora skolor med två textilsalar och surfplattor till alla elever. Var och en kan använda Slöjdlexikon samtidigt – det är något vi knappt kunde drömma om 1999, men gjorde det ändå.

Inger sammanfattar utvecklingen:
”1999 när virka kom fanns ingenting liknande i datorerna. Då var utmaningen att få in datorer i slöjdsalarna, att hitta former för att använda dessa ultimata hjälpmedel för slöjden: film och datorer.
Sen kom ingenting, ingenting och sen kom allt.
Nu finns det precis hur mycket som helst på nätet. Nu är utmaningen att hitta den rätta informationen. Sök på virka och du drunknar i information. Som privatperson med all tid i världen kan det vara roligt och inspirerande men som lärare och elev är det ovärderligt att få allt samlat och strukturerat.”

Slojd.nu växer och Slöjdportfolio skapas

Allt eftersom har företaget vuxit. Inger Möller Degerfält har hela tiden arbetat som textillärare parallellt med sitt arbete på slojd.nu, och för att möta det växande företagets behov har allt fler blivit engagerade. Vi kallas Slöjdfolket – vi som arbetar för slojd.nu, och det finns mer att läsa om oss här.

En av de som blev engagerad tidigt var Mikael Degerfält som 2003 byggde @tt slöjda, föregångaren till Slöjdportfolio. Inger berättar:
”Det var där, på den bryggan som vi bestämde oss för att göra @tt slöjda. Det var då jag tog bilden på honom. Han hade precis blivit färdig dataprogrammerare och hade inget att göra. Själv hade jag just gått en kurs i portfoliometodik.

Det som fick idén att börja gro var att allt fler lärare skickade in bilder på sina elevers alster, som eleverna gjort efter beskrivningarna från oss.  Jag satt och la upp alla bilder på vår hemsida, men det tog ju mycket tid. Så kom Moa, min dotter, skuttande ner från ovanvåningen en kväll och berättade att hon hade lagt upp en bild på Lunarstorm*. Kan hon så kan eleverna, tänkte jag.

Då, när Micke just hade pluggat färdigt, hade han både kunskapen och tiden att skapa den databas för slöjdaster som vi drömde om, en databas där eleverna kunde lägga upp bilder och dokumentera sin slöjdresa.”
*en webbcommunity som då motsvarade facebook

När @tt slöjda startades, 2003, frågade Inger sina elever i Bjärred hur många som hade internet hemma. En handfull räckte upp handen, och då gällde uppringda modem. Fyra år senare, när @tt slöjda hade bytt namn till Slöjdprotfolio, frågade hon igen: en handfull räckte upp och sa ”inte på mitt rum”. Alla hade hemma. 2014, yterliggare fem år senare, frågade hon sin klass i Gunnesbo, ”hur många kan just nu koppla upp sig mot skolans internet?”. Alla utom två kunde.

I många skolor finns idag 1-1-datorer eller i-pads, och del flesta elever kan ta en bild och lägga upp den samt text på Slöjdportfolio med sin mobil. Elevernas tillgång till internet har förändrats drastiskt under de senaste åren, och det märks tydligt på Slöjdportfolio. Den strida strömmen av pågående processer och redovisade alster har blivit en flod.
För att möta det ökade användandet har hela databasen byggts om, något som inte syns men märks. Det går fortare och smidigare. Med jämna mellanrum får vi byta till större och större servrar, vilket vi såklart jublar över. Där finns många funktioner och vår stora utmaning just nu är att informera lärare och elever om möjligheterna i Slöjdportfolio.

Symaskiner

År 2007 bestämde Inger sig för att göra kursen Fleece, som nu finns i Sy. Hon förstod då att det var viktigt att hon valde ”rätt” maskin. Många elever skulle lära sig om maskinsömnad med hjälp av Slöjdlexikon och just den maskinen. Det skulle vara en lättsydd, trasselfri maskin, till ett vettigt pris för skolor. Som textillärare har Inger arbetat med många symaskiner i sin undervisning. Hon har erfarenhet av de flesta märken och olika modeller. Med åren har hon satt ihop en lång kravlista för vad en bra skolmaskin ska ha. Ingen var klockren för uppdraget som fotomodell till kursen Fleece. Så kom Janome’s DC 3050 i hennes väg. Den var bra: tyst och enkel, sydde jämt och fint. ”Den ska vi ha!” tyckte Inger.

Men så blev det inte. Precis innan filmningen började kom chefen för Janome i Norden på tåg med Nordens första exemplar av DC4030 till Slojd.nu. Det var kärlek direkt - den var ännu bättre! Den här maskinen hade de små finesser som saknades på DC3050. Äntligen hade vi en riktigt bra skolmaskin. En maskin som skulle ut till skolorna, så i samma veva som kursen Fleece tog form började Slojd.nu även sälja symaskiner.

Idag har Slojd.nu inrett textilsalar med nya symaskiner i många år. ”Vi har sett att lärarens kunskap och varsamhet är avgörande för symaskinernas livslängd. Även skolans kultur väger in, hur vana eleverna är vid att vara aktsamma och försiktiga. För att ge elever och lärare bästa möjliga chans att ta hand om sina nya symaskiner är vi alltid noga med att fortbilda lärarna på maskinerna i samband med köp.” berättar Inger. Med god kunskap, varsamhet och kontinuerlig service håller Janome de högt ställda krav som en lärare ska kunna ha på sina symaskiner.

Historien som den skrevs då

Innan slojd.nu blev den sida det är idag, fanns en annan. Innan bloggen Livet är slöjd blev till, fanns en annan - på den tidigare hemsidan. Det är rolig läsning med nedslag i den historia vi berättat ovan, med glada utrop och förhoppningsfulla aningar.

”Slöjdlexikonet online och tillväxten på @tt slöjda ger en vision om att bygga ihop det hela så att alla elever och lärare kan se allt direkt på Internet.” 2010 03 11

Det är rolig läsning om en spännande resa, speciellt när vi vet vad slojd.nu blivit idag. På bloggen Livet är slöjd får du de glada utrop och förhoppningsfulla aningar vi gör idag! Väl mött!

Kronologi

Blogg

Från och med nu kan du läsa om våra öden och äventyr på vår nya blogg: Livet är slöjd.

2010 03 11

Så är vi då inne i ett nytt decennium, 2010.

Slöjdlexikonet kan nu verkligen betecknas som ett lexikon med sina åtta ingående kurser.
Ett verkligt stort lyft är att allt nu visas direkt på Internet.

@tt slöjda har just sprängt 100 000 alstergränsen!
Över ett hundra tusen alster som eleverna valt att visa fram, helt otroligt.
Dessutom ligger det nästan lika många alster i databasen som eleverna valt att inte visa fram men som varit viktiga för deras kunskapsresa.

Slöjdlexikonet online och tillväxten på @tt slöjda ger en vision om att bygga ihop det hela så att alla elever och lärare kan se allt direkt på Internet.

2009 10 01

Nu är även Virka klar och inlagd i LäraNära.

Med nya filmer och beskrivningar ser jag fram emot en ”virkvild” höst.
LäraNära har förbättrats ytterligare och nu kan alla kurser kopieras ner till hårddisken i ett svep från en DVD.

I början på sommaren blev hemsidan utdömd som en ”Postitlapp från 90-talet”
Mats Svensson fick praktikplats här på slojd.nu och har förvandlat sidan till en modern funktionell webbsajt.
Det blir nu enkelt att hålla sidan levande med bla Twitter, Flickr och Facebook.

Äldsta dottern Sara Degerfält kommer att arbeta på slojd.nu under hösten för att marknadsföra slöjdkurserna mot privatpersoner och sammanställa en bildserie om Ikatvävning och siden.
De 50 000 bilder hon hade med sig från projektet i Thailand och livet i Ikatväverskans hem i tar en stund att strukturera.
Första föreläsningen blir på Textilmässan i Trelleborg i oktober.

2009 01 02

@tt sy lanserades på Janomes seminarium i Oslo.
Produktionen av innehållet gick som på räls.
Det var underbart att äntligen få köra igång symaskinen och göra en digital version av den allra första filmen ”Sy med symaskin” som jag saknat så.

Tankarna är de samma som 1992 men möjligheterna att lägga in så otroligt mycket mer material är utvecklande.
Jag kommer aldrig mer att visa live hur man syr ett knapphål eller syr i en knapp, datorn visar mycket bättre!
Under produktionen testades alla filmer och bildbeskrivningar i skolan.
Det kändes nästan som att vara klonad när tre datorer var igång och visade olika moment för eleverna och jag bara gick runt och uppmuntrade barnen och njöt av tillvaron.

2008 07 23

Den första juni flyttade vi till nya stora, ljusa och fina lokaler på Nöbbelövs torg 11 i Lund.
Ett verkligt lyft som innebär nya möjligheter för verksamheten!

Under våren har ett febrilt arbete pågått i film/fotostudion.
Det blev en hel DVD med alla de fem @tt-kurser som är klara!
@tt kvilta, @tt sy fleece, @tt tova, @tt slå knopar och @tt sticka!
Och mer är på gång, virkningen är nära.
Nu ser vi fram emot att få påbörja ett helt nytt läromedel om symaskinen, @tt sy med symaskin.

2007 12 12

Det har varit en fullkomligt "virkvild" höst både i ateljén och på skolan!

Arbetet med att lägga över @tt virka, @tt sticka och @tt brodera till LäraNäraskolan är i full gång.
Alla lexikonfilmer på @tt virka är omfilmade och de flesta beskrivningarna fotograferade på nytt i större format. I augusti fick vi ny fotograf, Christer Appelgren.
Arbetet flyter nu snabbt och effektivt och vi ser fram emot att få klart även @tt sticka under våren.

Precis nu har även nya enkla installationen av LäraNära blivit klar, startfiler för att få igång programmen är ett minne blott.

Hösten har även bjudit på några härliga resor.
Först en vecka på Sätergläntan i augusti, sen var det en fleecefantastisk dag i Degeberga.

På Rörsjöskolan i Malmö fördjupade vi oss i portfolion en kväll och i Skövde hade vi en heldag, vilket är att föredra.
Sen visade sig Visby från sin allra soligaste sida under två yadagar, större och vackrare slöjdsalar är de på Solbergaskolan har jag nog aldrig sett!

@tt slöjda verkar fördubbla sig för varje år. Januari 2006 visades 10 000 alster, januari 2007 visades 20 000 alster och nu lär det bli 40 000 alster innan året är slut.
Vem kunde någonsin ana att det skulle bli en sådan succé?!?

2007 08 10

Under våren gick produktionen på högvarv här i ateljén.
Författa, filma, tova och "fleeca"...

Under sommaren har @tt tova sammanställts och sju nya modeller till @tt sy fleece blivit klara.
Det har varit ljuvligt att få samarbeta med min älskade systerdotter Mi Möller som till gjort det mesta materialet till @tt tova.

Vi har även filmat virkning och knopar som vi kommer att bearbeta till nya läromedel under hösten. Ann-Marie Franzén är helt fantastisk på lappteknik,
hon har gjort 2 nya delmoment till @tt kvilta under våren och sommaren, Japanska fönster och Liten syask.

@tt slöjda upplevde någon form av ketchupeffekt i våras, många nya skolor tillkom och massor av alster strömmade in.
Under sommaren har programmet uppdaterats och nu visas en liten minibild framför rubriken till varje alster.

Det har även blivit möjligt för eleven att kommentera sitt årliga omdöme/betyg.
Läraren får därmed ett "kvitto" på att eleven läst, och förhoppningsvis är överens om texten.

2006 12 16

Ännu ett år i slöjdens tecken börjar lida mot sitt slut.
Året har handlat om fleece, fleece och fleece!

LäraNära har anpassats till att passa i skolan och den tionde december blev så äntligen LäraNära - slojd.nu klart att leverera ut till alla de kunder som troget väntat under hösten.
I portfoliodatabasen @tt slöjda visas nu över 20 000 alster.
Tänk så många duktiga elever som har riktigt fina portfolios nu!

Samarbetet med Ann-Marie Franzen har lett fram till att det nu även finns avancerad lappteknik i LäraNära.

Under hösten har Textila Idéateljén fått fyra nya medarbetare;
Elin Hernebrant, Marina Zeljo, Mi Möller och Sara Degerfält är och har varit till stor hjälp och glädje.

2006 08 25

Vårterminen 2006 gick i fleecens tecken.

Var kommer fleece ifrån?
Syntetiska fibrer har ägare och är omhuldade av patent och hemligheter.
Att göra en materiallärapresentation liknande de om naturmaterialen var lättare sagt än gjort, att hitta bilder och bildernas ägare var nästan omöjligt.

Under våren blev det klart att LäraNäraskolans verktyg för att göra föreläsningar kunde anpassas till att bygga slöjdpresentationer.
En otrolig öppning för den ursprungliga drömmen om att kunna samla "all" slöjd på ett ställe på Internet!
Verktyget är lättanvänt och flexibelt men det är ändå mycket som ska på plats, bilder som ska tas, ljud läsas in och så vidare så en stor del av den rekordvarma sommaren gick åt till nya fleeceprogrammet som kommer till hösten.

@tt slöjda har förfinats ytterligare med följande:

För det första har hela portfoliodatabasen flyttat till en ny helt egen server!

  1. Nu kan läraren lägga upp porträtt på eleverna.
  2. Gamla elever som har lämnat skolan kan tas bort från elevlistan.
  3. Om en elev uppenbarligen har valt fel material eller skrivit fel årskurs kan läraren nu ändra detta.
  4. På lärarsidan finns en flik med inställningar där vi ber läraren klicka i vilket län skolan ligger i och fylla i e-post!
  5. En väl synlig förändring är förstasidan som presenterar slumpvis valda nya alster varje dag som en uppmuntran till eleverna.

Sist men inte minst har vi fått en hjälprubrik där det finns inspelade instruktionsfilmer som visar de olika funktionerna i programmet!

2006 01 11

Ett nytt, förhoppningsvis gott, slöjdår ligger framför oss, härligt!

Hösten försvann!
Först var det sommar hur länge som helst och sen var det jul!

Det hände en hel del här i ateljén, portfoliodatabasen @tt slöjda utvecklades.
Många både nya och gamla skolor kom igång att använda den. Över 10 000 alster visas nu på den allmänna söksidan!

Under jullovet programmerade Micke den kod som vi längtat efter så länge.
Bilderna skalas nu om automatiskt i portfoliodatabasen så allt arbete med att förminska och komprimera bilder är ett minne blott.

Ett häfte om Reliefrya skrevs och presenteras i Textilhuset Swelogents nya katalog.
Förhoppningsvis får det lika bra spridning som häftet om @tt sticka med pärlor som sålts i över 1000 ex!

Skissböckerna från i somras har legat ganska orörda med det har blivit så pass mycket av nya projektet att första fortbildningsdagen om leecefantasier kan hållas i Karlstad den 28 januari.

Under hösten blev det en hel del laborerande med olika Symaskiner.
Janomes maskiner är riktigt trevliga att sy på och många både skolor och privatpersoner vänder sig med förtroende till Textila Idéateljén för att köpa symaskin.

2005 08 01

Äntligen är det dags att påbörja ett nytt läromedel.
Skissblocken är fulla av idéer och nu väntar en spännande höst med symaskinen!

2005 07 29

110 skolor är anslutna till @tt slöjda.

Lärarsidan på har fått ett rejält lyft under sommaren.
Nu kan läraren ordna eleverna i grupper, skriva in betyg/ omdömen mm.

Vid en genomgång av portfoliodatabasen visar det sig att det finns 9000 alster upplagda i portfoliodatabasen, varav över 6000 visas på den allmänna söksidan! @tt slöjda är lättanvänd.

2005 04 01

@tt slöjda's elevsida har fått nya funktioner, bland annat kan eleverna nu själv välja vilka alster som ska visas i den allmänna söksidan.
Eleverna kan även gå in och ändra i sina redovisningar.

2004 12 20

@tt slöjda har växt enormt, vi är nu 88 skolor och över 2000 elevalster finns presenterade på söksidan!

2004 06 10

Första teminen med @tt slöjda har varit så bra!

Mina elever på Alfredshällsskolan i Bjärred har kommit igång ordentligt och deras alster finns nu på vår lärarsida, i deras portfolio och på söksidan.
Det är redan över 30 skolor som anslutit sig och 250 elevalster finns presenterade på söksidan.

@tt virka säljer fortfarande bra fast att det snart är 4 år sedan den kom ut.
Allt eftersom skolorna får datorer i slöjdsalarna kommer beställningar på @tt-programmen.
Allt fler elever lär sig virka, sticka och brodera med hjälp av datorn.

2004 01 12

Premiärvisning av @tt slöjda på Textila Idéateljén den 12 januari 2004.

Äntligen fick jag visa @tt slöjda för kollegorna och alla var överens om att detta var ett verkligt bra och enkelt sätt att hantera slöjddokumentation.
Flera skolor anmälde sig direkt.

@tt slöjda finns på /slojda/

2003 10 15

Den allra första sidan av @tt slöjda kom upp på nätet.
Micke som programmerar är fantastisk!

2003 10 14

Äntligen har jag blivit med skolbarn igen.
Lilla Alfredshällsskolan i Bjärred behövde textilslöjdlärare en dag i veckan detta läsåret, det passar "Singer" perfekt tyckte Louise Vitas och tipsade mej.

Skolan är så stor kontrast från Örtagårdsskolan som man kan tänka sig, detta kommer att bli ett roligt och spännande år.
Eleverna hade påbörjat underbart fina slöjdalster och jag hoppas att jag ska kunna hålla standarden uppe.

2003 09 18

@tt brodera som är tredje delen i vårt textila handarbetslexikon på CD-rom har nu kommit från tryckeriet.
Det är min förhoppning att det ska vara till hjälp och glädje för alla som vill lära sig att brodera.

2003 09 09

Från och med nu finns det tre företag förutom Textila Idéateljén som säljer @tt-programmen;
Elevdata AB i Malmö har varit återförsäljare sedan 2000.
Textilhuset Swelogent hade med programmen för första gången i sin katalog januari 2003.

Nu vill även Bingert och Hallström ha med dem i sin katalog.
Det är vi glada för och hoppas att samarbetet ska fungera lika bra som det gör med de andra företagen.

2003 08 15

Nu har Textila Idéateljén flyttat in i sin nya fina lokal på Åkergränden 16 i Lund.
Det kommer ta tid att få alla pinaler på plats men det kommer att bli bra och gott om utrymme.
Åkergränden ligger på Gunnesbo nära Mobilia och NovaLund.

2003 04 23

Äntligen är den finska versionen av @tt virka, Virk@ta färdig.
Efter drygt 2 års samarbete mellan Enjans It-produktion i Lund och Open Tilde i Finland är produktionen klar att skicka till pressarna.

Under vintern som gått har även @tt brodera tagit form och nu är det dax att lämna över allt material för programmering.
CDn är klar för försäljning från hösten 2003.

2003 01 15

Första upplagan av @tt virka är slut och andra upplagan är nypressad och klar att leverera.

2002 06 06

Stolt och glad bara måste jag få berätta att undertecknad har blivit utsedd till årets nyföretagare i Lund.

Motiveringen lyder:

Inger Degerfält är en entreprenör som brutit ny mark.
Hennes sätt att kombinera ett brinnande intresse för textila hantverk med grundliga pedagogiska kunskaper
och ny teknik har lett fram till produkter som når framgång hos en kräsen publik.
Inger har vågat "kasta loss" från en trygg anställning och lyckats på en tuff marknad.
Med sitt företag Textila Idéateljén är hon därmed en förebild för andra som funderar på att ta steget.

Att ett slöjdföretag får denna utmärkelse och det i Lund måste vara ett tecken på att slöjd ligger i tiden.

Att slöjda är ett underbart sätt att avnjuta sin tid.

2002 06 05

Ett år har gått sedan jag började "knacka" slojd.nu själv.

Enligt statistiken från vårt webbhotell ökar besökssiffrorna hela tiden från månad till månad.
Svenskarna är ett surfande folk och det gläder mig att slöjd lockar så många.

Under mina resor och besök på utställningar och museum har jag alltid kameran med och försöker fånga lite inspiration till slojd.nu´s besökare.
Under rubriken nytt i menyraden finns en lista på vad de olika uppdateringarna har tillfört slojd.nu.

Det har blivit flera hundra bilder på ett år och sidan börjar så smått att bli svårnavigerad.
Det kommer att behövas en omstrukturering av slojd.nu inom en snar framtid men det får troligen vänta tills dess min del av @tt brodera är klar.

En äldre dam berättade en gång en kinesisk historia som jag tröstar mig med när tiden rinner iväg:

Den Kinesiske kejsaren beställde ett porträtt på en katt av hovets konstnär.
Efter en vecka frågade kejsaren, är min katt färdig?
- Nej, inte än.
Veckorna gick, åren gick, kejsare frågade ständigt om katten var klar men fick alltid samma svar:
- Nej inte än.
Efter 7 år hade kejsaren gett upp hoppet om att någonsin få sin tavla, men en dag när han som vanligt frågade om katten var klar så sa helt plösligt konstnären:
- Ja, snart!
Då så tog han fram sitt staffli och började måla och snart var katten klar.
Kejsaren som kände sig lurad blev arg och bad om en förklaring.
Konstnären förklarade lugnt att det faktiskt hade tagit honom 7 år att studera katten för att kunna rita den.

Precis så är det faktiskt just nu.

Alla filmer till @tt brodera flöt fram under en dryg månad.
Men det har tagit ett år att komma fram till vad som skulle filmas, hur det skulle filmas och för att få ordning på min nya filmutrustning.

Nu återstår klippning, ljud och komprimering av filmerna och de övriga kapitlen om monteringar, motiv, redskap med mera.

Juni är en underbar tid att fotografera så nu plockar jag fram alla broderier som broderats i ateljén under vintern och förevigar till @tt brodera.
Det är trots allt mycket kvar @tt göra men det får ta sin tid för @tt brodera kommer bli så bra!

2001 05 14

Efter en lång vinter i väntans tider på @tt sticka som äntligen är klar, har slojd.nu fått nytt utseende.
Tillsammans med Mikael och Jan, har jag lagt en ny struktur på sidorna som nu är lätta att uppdatera.

2000 05 17

AnnSofie Ampen i Sollentuna övertog ansvaret för webbplatsen.
Slojd.nu växte och växte men blev alltför ohanterbar och svår att uppdatera.

Till er som saknar något av innehållet och inte hittar det här kan jag hänvisa till AnnSofies egen sida: http://slöjdmagasinet.nu.

1999 12 12

@tt virka blev klar och började säljas från denna webbplats.

1999 03 27 - Webbplatsen invigs

Jag hade två önskningar inför min 40- årsdag, den ena var en domän på Internet för slöjdintresserade och den andra var en borrmaskin.
Borrmaskinen var lätt att göra ett paket av men hur slår man in en domän?

Jag fick helt enkelt kliva ur sängen och följa med till datorn.
Där stod adressen slojd.nu och på sidan fanns endast ett stort rött hjärta med texten Grattis!

Det röda hjärtat fick lite slöjdigare stuk och blev till logga.