Ulla-Christina Skarby

Hösten 2013 fick vi ett telefonsamtal från Ulla-Christina som tyckte att ämnet knyppling saknades i Slöjdlexikon. Hon ville gärna bidra med det. Hur kul som helst; väl värt ett försök! Vi bestämde att vi skulle filma under våren 2014, och så blev det.

Under sommaren färdigställdes allt material till Knyppla som landade i Slöjdlexikon under kursen Knopar, som då fick döpas om till Knopar och Flätningar.

Knyppling har funnits med i Ulla-Christinas liv sedan årskurs 6 i Husie skola i Malmö. Där lärde hon sig ’udd och stad’ av sin textillärare. Sina knypplingsinstruktioner och idébank till monteringar av spetsar har hon arbetat fram för att användas i grundskolan, där hon varit verksam i närmare 40 år.

Ulla-Christina är utbildad på textillärarlinjen i Uppsala och har även studerat pedagogik vid Uppsala Universitet.

Antiplasti som nu finns i Slöjdlexikon/Sy, är Ulla-Christinas initiativ. Hon har också utformat beskrivningen till Antiplasti som blivit en spännande fortsättning på vårt samarbete. Som den textilnörd hon säger sig vara, väljer hon bort den vanliga plastkassen och tar i stället med en tygkasse till butiken. Vi hoppas att fler ska göra detsamma!

Vi har även valt att lägga ut Antiplasti på vår Youtubekanal och där kommer den att ligga kvar, fritt fram att sprida till så många som möjligt!